" Kniha citátov nebude nikdy kompletná..."
Blahoželania Citáty Dielo Mince Nárečia Pohľadnice Recepty Slovník SMS Texty piesní Portál Andrascik.eu
Ste tu: recepty.dovrecka.skreceptríbezľový-koláč-s-vanilkovou-o
Piatok 4. december 2020 | Meniny má Barbora, zajtra Oto › blahoželaniapohľadnice
Potrebujete poradiť so slovenčinou?
Radi pomôžeme na facebookovej fanpage "cudzieslova.sk"
Zadaj hľadaný výraz

ríbezľový koláč s vanilkovou omáčkou

Ingrediencie

Cesto: 1 vajce, 120 g masla, 200 g hladkej múky, 50 g práškového cukru, na hrot noža soli. Plnka: 1 žĺtok na potretie, 50 g masla, 500 g čerstvých ríbezlí, 100 g pomletých orieškov, 150 g práškového cukru, margarín na vymastenie formy, Vanilková omáčka: 4 žĺtky, 500 ml sladkého mlieka (alebo smotany), 1 lyžica škrobovej múčky, vanilka, 100 g kryštálového cukru.

Postup prípravy

Preosiatu múku vysypeme na dosku, v strede urobíme jamku, vlejeme do nej vajce a pridáme soľ. Okolo okraja múky si pripravíme maslo nakrájané na rezance. Všetko posypeme cukrom a rýchlo spracujeme rukami na hladké cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút. Formu na tortu alebo ohňovzdornú misu vymastíme a vyložíme troma štvrtinami odpočinutého cesta, na ktoré rozložíme plnku. Zo zvyšku cesta urobíme na plnke mriežky, na bokoch pásiky cesta pritlačíme palcom, potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Plnka: Ríbezle opláchneme studenou vodou a necháme na site odkvapkať. Potom plody pomocou vidličky oddelíme od stopiek, dáme do misy, posypeme polovicou pripraveného cukru, prikryjeme obrúskom a odložíme. Na panvici rozpálime maslo, pridáme druhú polovicu cukru, nastrúhané oriešky a pražíme za stáleho miešania asi 5 minút. Vychladnutú orieškovú zmes opatrne zamiešame dvoma vidličkami do ríbezlí. Omáčka: Do hrnčeka dáme žĺtky, vanilku, cukor, škrobovú múčku a postupne za stáleho miešania prilejeme horúce mlieko alebo smotanu. Potom hrnček postavíme na sporák a pomaly, za stáleho miešania varíme. Keď omáčka zhustne, precedíme ju. Koláč môžeme podávať teplý alebo vychladnutý spolu s vanilkovou omáčkou.

johny1, 2007-07-09 10:52:20

späť